به همین دلیل، بیشتر مردم به این قصد آنها را میرویانند که در زمان مناسب آنها را قلمهزنی کنند و برای زیبا کردن فضای خانه ازآن استفاده کنند.گلهای فریزیا را میتوان هم درباغچه و هم درگلدان کاشت. این گلها حدود۱۲هفته بعد ازکاشت، شکوفه میدهند. سپس، میتوانید تا ماهها از زیبایی گلهای فریزیا لذت ببرید.
خصوصیات گیاه فریزیا
گیاه فریزیا یکی از زیباترین گلهای شناختهشده در جهان است. این گیاه دارای رنگهای متنوع، عطر و بوی خیلی خوبی است. این گل زیبا بومی آفریقای جنوبی است و بهعنوان گیاهی دائمی و حساس به سرما شناخته میشود.برگهای فریزیا به رنگ سبز روشن و دراز هستند. ساقههایی که گل میدهند از وسط برگها بیرون میآیند. درهر ساقه بهطور میانگین بین ۴ تا ۸ گل قیفیشکل که دارای عطر بسیار خوبی هستند، وجود دارد. گل فریزیا به علت تنوع زیاد رنگی در کنار عطر و بوی خیلی خوبش طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده و علاقهمندان زیادی دارد.
گلدهی فریزیا
اگر بذر گیاه فریزیا را در فصل سرد بکارید، میتوانید از اسفند تا پایان خردادماه از گلهای زیبای آن لذت ببرید اما اگر بتوانید پداژههای فریزیا را در فضای گلخانهای با فراهم کردن دمای مناسب و فضای موردنیاز برای گیاه بکارید، تقریبا در تمام طول سال گلدهی دارد.در مناطقی که هوای سردی دارند فریزیا تقریبا در طول سال گل میدهد، ولی در مناطقی که دارای تابستانهای گرم است گلدهی این گیاه زیبا به اواخر پاییز تا اواخر بهار محدود میشود.
تکثیر فریزیا
برای تکثیر گیاه فریزیا از دو روش پداژه و بذر استفاده میشود اما استفاده از پداژه یک روش قدیمی محسوب میشود. از سوی دیگر برخی معتقدند که این شیوه تکثیر باعث ایجاد آلودگیهای ویروسیمیشود.به همین دلیل بیشتر تولیدکنندگان به روش بذری برای تکثیر فریزیا روی آوردهاند. اگر این گل بهصورت پداژه کاشته شود بعد از گذشت حدود پنج ماه به گلدهی میرسد.ولی اگر تکثیر آن بهصورت کاشت با بذر انجام بگیرد پس از هفت، هشت ماه گل خواهد داد. یکی از عوامل مهم در نگهداری این گیاه فراهم کردن دمای مناسب و سازگار با آن است.اگر میخواهید فریزیا را با روش پداژه تکثیر کنید، بهتر است این کار را در اوایل تابستان و در فضای باز انجامدهید.
روش تکثیر فریزیا با پداژه
برای تکثیر فریزیا با استفاده از پداژه باید بین شش تا هشت عدد پداژه را آماده کرد. این پداژهها در یک گلدان به قطر ۱۲ سانتیمتر کاشته شده و در گلخانه نگهداریمیشوند.به خاطر داشته باشید که گلدانها را باید در محلی نگهداری کنید که آفتابگیر بوده و نور خوبی داشته باشد اما زمانی که فریزیا شروع به گلدهی کرد، باید گلدانها را به سایه ببرید. این کار باعث افزایش دوام گلها میشود.وقتی گیاه به گل نشست رشد فریزیا کمکم به پایان میرسد، زیرا فصل تابستان فصل خواب این گیاه است.
روش تکثیر با بذر
پیش ازاقدام به کاشت بذرهای فریزیا، باید آنها راخیس کنید. بذرهای آمادهشده را باید در پایان اسفند یا ابتدای فروردین کاشت.زمانی که بذرها رشد کرده و گلها بزرگ شدند، باید گلدانهایی به قطر ۱۲ تا ۱۴ سانتیمتر را آماده کرده و درهر گلدان حدود ۱۰ تا ۱۲ عدد از نشاهای گیاه فریزیا را کاشت. نشاها باید در زیر شاسی قرار بگیرند.بهاینترتیب هوای گرم موردنیاز آنها فراهم شده و خطر یخبندان گیاه فریزیا را تهدید نمیکند. اگر بذرها را به روش گفتهشده بکارید، میتوانید تا پایان خرداد شاهد گل دادن فریزیا باشید.
شرایط نگهداری گیاه فریزیا
این گیاه زیبا به سرما حساس است و به همین دلیل هرگز در باغ یا باغچه کاشته نمیشود اما بهتر است در زمان گلدهی آن را در سایه نگه داشت تا عمر گلها افزایش پیدا کند.از سوی دیگر گیاه فریزیا بهدلیل حساسیت زیاد به خشکی باید هرروز آبیاری شود، ولی آبیاری نباید بهصورت افراطی انجام گیرد، زیرا باعث پوسیدگی گیاه شده و آن را ازبین میبرد.فریزیا دارای یک حالت خفتگی به مدت سه ماه است. برای شکستن خفتگی باید آن را به مدت۱۰هفته ودردمای۳۰ درجه سانتیگراد نگهداری کرد.اگر پداژهها دردمای کمتراز۱۳درجه سانتیگراد نگهداری شوند، پداژه جدید روی پداژه قدیمی رشد میکند. به این نوع رشد نوچهدادن میگویند. هرچه دمای فضای نگهداری بالاتر برود تعداد نوچهها زیادترمیشود.این کارباعث میشود برگهای گیاه افزایش یافته و فریزیا دیرتر گل بدهد. همچنین اگر دمای فضای نگهداری کمتر از حد معمول باشد، ساقهها کوتاه شده و باز هم فرآیند گلدهی به تاخیر میافتد.خاک این گیاه باید همیشه مرطوب باشد و از مصرف خودسرانه کود برای فریزیا باید اجتناب کرد؛ زیرا مصرف بیش از حد کود باعث سوختن برگها میشود.